Check This Ads Out Berani Mati !!!

Wednesday, April 13, 2011

Perbezaan RXZ 5 Speed,RXZ Energy,RXZ Millenium,RXZ Boss dan RXZ Catalyzer




Inovasi daripada pembikinan Boss adalah 

Catalyzer.Oleh itu terdapat perbezaan ketara antara 

kedua-dua motosikal ini sesuai dengan 

perkembangan zaman dunia permotoran.RXZ 

Catalyzer direka untuk memenuhi nilai estetika yang 

diingini oleh pengguna.Disini akan dibincangkan 

perbezaan antara kedua-dua motosikal ini.




1. Cover set

Perbezaan ketara antara Boss & Catalyzer adalah 

cover set.Boss direka sesuai dengan peredaran 

zaman dahulu dimana kebanyakan kenderaan direka 

dengan lampu bulat dan petak sahaja.



RXZ catalyzer direka seolah-olah ikan jerung dan 

kelihatan garang sesuai dengan prestasi enjinnya.



1st Model Catalyzer


2nd Model Catalyzer


Catalyzer the Boss


Catalyzer Still the Boss




RXZ Millenium dan Boss mempunyai reka bentuk 

yang sama tetapi pemilihan warna yang berbeza.RXZ 

millenium menggunakan cover set 2 warna 

(perbezaan warna set depan dan belakang) manakala 

RXZ boss direka dengan 1 warna (depan sampai 

belakang).



RXZ Millenium


RXZ Boss


RXZ Boss




RXZ Energy lebih dikenali sebagai RXZ

Narong.Rekabentuk sama seperti Boss dan Millenium

tetapi perbezaan warna terdapat pada kiri dan kana

motosikal.Sukar utk menjelaskan

perbezaannya.Tetapi gambar dibawah boleh

memberikan keterangan yang jelas.



RXZ Energy


RXZ Energy



RXZ 5 Speed pula mempunyai fairing yang lebih kecil

berbanding RXZ Boss dan Millenium.Perbezaannya

hanyalah pada fairing sahaja.



RXZ 5 Speed


RXZ 5 Speed


RXZ 5 Speed




Disini ada satu lagi jenis RXZ yang diberi jolokan RXZ

Yahoo.Kurang pasti dimana asalnya tetapi telah

menjadi kegilaan para pencinta RXZ Boss.Set ori nya

dijual dengan harga mencecah RM1600 full set siap

tank dan sticker.Sama harga dengan 4biji sportrim

kereta saya.



RXZ Yahoo

More picture?
Klik http://www.bikepics.com/yamaha/rxz135/10/pics.asp 





2. Enjin

Pada pendapat saya,catalyzer mempunyai ketahanan

enjin yang paling baik (dalam keadaan standard

tanpa mengubah mainjet).Ini kerana carburator

catalyzer mempunyai 2 rongga minyak yang

berfungsi membekalkan minyak secukupnya pada

kelajuan yang tinggi dan penjimatan minyak pada

kelajuan rendah.









Diharap info yang diberikan diatas sedikit sebanyak dapat membantu anda para pembaca Sembang Moto-Kar. Terima kasih atas sokongan anda.post ni diambil dr blog moto-kar.

16 comments:

Anonymous said...

Aku sbgai pompuan yg xtau psal moto,aku nampak sume lebih kurang sama je,haha.Tapi dlm byk2 rxz yg di tunjuk rxz 5 speed cantik pada mata ku sbb nampak old skool n comel je.

mats3n said...

Mmg coverset rxz 5 speed menjd idaman semua rider rxz..tp masaalahnye susah nk cr yg original dan yg masih cantik lg..maklumlah brg old skool ni payah nk cr la ni..

awazangi said...

slm..tambah lauk sket.
1st model 6Speed tak ubah seperti 5Speed.
Beza ketara cuma stripe, ekzos dan windshield fairing.
Dalam gambar bro jelaskan untuk 5Speed,sebenarnya ke3-3 gambar dari stripe 6Speed 1st model.
5Speed cuma ada 2 keluaran stripe.
Kemudian br keluar edisi 6Speed 1st model > Narong@Energy Induction > Bosch > Milinenium

Anonymous said...

rxz energy the best lawa...

Anonymous said...

salam...1 lg perbezaan 5peed dan lain selain fairing adalah exahust

Anonymous said...

nice blog...tapi macam ada miss info je tu bro...bukan carb mili lagi jimat ke dari catalyzer punya....spec std...

kalau leh letak la ciri-ciri asal mili, catalyzer dan 5 speed....dari segi kod kilang....

5PV, RZM, ....(no chasis)...tip top bro...

Anonymous said...

meter 5 speed laen, atas fork ade plastik tulis yamaha, n handle laen n tmpt ikat handle laen.....ekzos mmg laen...

Anonymous said...

alaa,.. tgk meter mto sudah,.. dh dpt knl model mne

Anonymous said...

hihihi ada jgk gmbr mtr aku..biru grey..bhd7179 :P

Anonymous said...

salam bro sklian..asal dlm ni xde pic energy kler biru

mohamed zamri said...

asalamualaikum bro......ade sape2 yg nak jual firing kecil(5speed)...kalu ada tlg sms kat saya @ 019-4589294(cikgu)

muhd shafiq said...

lampu ori narong@energi induction blkg dah siap gelap,x gdoh nak boh tinted

Rizki KURNIAWAN HADI said...

rare item banget nih motor

http://ikyrizki.student.ipb.ac.id/

Hafizkamal Zaidi said...

bro .. antare rxz ngan catalyzer mane lgie sdap/laju ??

Anonymous said...

Sape ad cverset grey pasir ori?
Dari mane asal set uw?

torceLL said...

Sape taw perbezaan gearbox rxz 5speed dgn rxz 6speed selain bilangan gear.. Mksd sy, gigi gear top speed rxz 5speed dgn gigi gear rxz 6speed. Ad beza ke?

Check This Ads Out Berani Mati !!!