Saturday, June 18, 2011

Beranak

Satu malam selepas midnight, seorang ibu ni yg telah berjam-jam menanggung kesakitan, kengkadang mendengus, kengkadang mengerang-ngerang. Di sangka hanya saket perut biase,ibu hanya tahan. Ibu x risau sebab due date bersalin lagi 2 minggu. Last last,si ibu dah menahan kesakitan 2 hari berterusan. Suami dah kesian tgk isteri nya terseksa,sampai lipat baju pun air mata jatuh tahan sakit,suami bawak isteri ke hospital. Sampai hospital,nurse terus suruh masuk labour ward,die kate nak beranak dah ni,xde tunggu2 lagi. Mak bidan 2 periksa, baru 5 cm. Tahu apa maksud "5 cm"? Pintu rahim baru nak bukak, dan saiz bukaan serviks baru 5 cm diameter (max 10 cm - ready to deliver). Kasi sumbat bontotnya dengan enema 2 bijik, berkejaran la ibu tu pegi toilet, kasi semua berak dia keluar. Kalau tak, kok mandi bergelumang taik pulak anaknya yang akan keluar tu nanti. Selepas 3 jam, akhirnya serviks pun dilate 10 cm (a bit fast actually) dan sudah sampailah masa utk bersalin... jadi nurse pun panggil aku utk conduct delivery utk ibu "primigravida" ni. Meaning, anak pertama dia. Dia takde experience. Ni aku nak cite ni,time nak tunggu opening sampai 10 cm tu, kesakitan yang di tanggung isteri amat la perit. Isteri merayu2 ke suami sakit yang ditanggung teramat,dah x kisah ape nurse atau mak bidan tu cakap, isteri pusing2 kat dalam ward,tergolek2 atas katil delivery tu semata mata nak kurang kan rase perit. Sampai satu point, air ketuban isteri akhirnya pecah. Doktor terus pakai gown hijau, dan bersiap-sedia dgn bantuan seorang nurse. Nasib baik nurse veteran. Kakak-kakak bidan/midwife yg dah 40-an, dia org lagi cekap daripada doc yg baru masuk service ni. By that time, dah 2 petang. Jadi, isteri tu pun dipersediakanlah utk "labour" - baring menelentang, doc kangkangkan kakinya, suruh dia pegang kedua tangannya ke bawah peha - assume the position. Malu ka? Korang ingat ada perasan malu ke waktu ni? Dia dalam kesakitan, pinggang bagai nak patah, vagina bagai nak koyak. OK, seluk tangan dalam vagina, kepala baby dah terasa betul-betul kat serviks, dah ready nak tersembul. Maka bermulalah proses mengeluarkan baby tu. Dengan suara ibu tu, dengan suara kakak nurse yg nyaring tu,suara suami memberi semangat, suara doc pun keluar gak. No choice... kalau nak buat keje ni, mesti boleh bersuara dan "coach" ibu tu buat benda yg sepatutnya. Walau pun tak sure, tak confident, tak experienced, kena perasan confident jugak. Kalau doc tak confident, ibu tu lagi tak confident nanti. Kalau tak buat begini, nahas lemas anaknya nanti. Ditakdirkan, anaknya agak besar, dan dah tu lagi anak pertama pulak, memang seksa nak keluar. Push punya push, "crowning" (rambut baby dah nampak kat muka pintu vagina) pun berlaku dan doc pun ready nak "episiotomy" - iaitu kena potong daging dinding vagina yg dibawah sekali bila ianya menipis ditolak oleh kepala baby yg nak keluar (potong kena menyerong ke kanan, kalau salah ke bawah, abis nanti koyak ke anus, dah satu hal pulak isteri tu nanti problem berak bolos kemudian hari). Doc xsempat nak bagi bius, kepala baby macam dah nak tersembol. Terus ambik gunting epi, apa lagi potong aje terus. Bayangkan ibu yg tengah kesakitan dengan kepala bayi yg terpelohong kat tengah-tengah vagina tu, tiba-tiba ada mamat psycho, potong dekat 2 inci daging kat pepek... Dengan satu push,Phoosh! Muncul baby. Alhamdulillah, isteri dapat push sekali n sekejap je. Tapi banyak lagi harungan yang kena tempuh. Baby di baringkan, dan pastu terus potong tali pusat. Air ketuban merata-rata, dengan taik ibu tu ada kena sikit. Korang ingat masa korang lahir, tak kena taik mak masing-masing ke masa lahir dulu? Ada terfikir tak? Bila tengok mak kau tu, cuba fikirkan perkara ni. Anyway, tali pusat dah dipotong,doc perasan yang baby tu biru,kaku dan baby tu dah berak dalam perut ibu dia. Terus nurse bawak baby tu ke bilik lain,bersih kan dia dan bagi oksigen kat baby tu...semua ni berlaku tanpa si ibu dapat menatap pun anak nye,ape lagi peluk pun x dapat.  Setelah 30 minit kena oksigen, anaknya nampak ok... menangis kuat. So, settle satu perkara. Sekarang kena tarik keluar uri pulak. Jadi, tarik-tarik keluar, terselepuk seketul daging yg memang nampak "weird" dan macam kejadah, dan memang berbau hanyir. Itulah bau daging manusia, dan bau darah - mixed together. Segar dari ladang! Bila uri dah keluar, suntikan "synto" diberi kat peha ibu (syntocinon/pitocin, synthetic oxytocin yang gunanya untuk mengecutkan rahim supaya perdarahan dapat dihentikan), doc pun urut-urut perut ibu yg keletihan tadi. Tapi lepas 1 - 2 minit, doc perasan banyaknya darah yg mengalir keluar. Ape lagi,doc ambik stool, duduk celah kangkang ibu tu, dan inspect vagina,dia tengok luka episiotomi tu takde la banyak sangat berdarah, tapi nampak darah sebenarnya keluar daripada dalam vagina. Kat atas lagik. Tengok punya tengok, picit punya picit perut ibu,banyak darah beku kuar. Doc terus tekan perut ibu nak kuar kan darah2 beku tu,sampai dia tarik tgn doc kata sakit sangat,tapi apakan daya,die berserah je. Darah mengalir macam pili air. Nurse sumbat lagi ubat dalam bontot supaya darah stop. Akhir nya baru la darah tu stop. OK, break sekejap. Aku rasa, semua org boleh bayangkan kesakitan ibu yg bersalin bila kita bayangkan baby tengah nak keluar. Tapi korang ada terfikir apa yg berlaku selepas tu pulak? Luka tu semua kena jahit. Dan jahit bukan sikit-sikit, mahu berpuluh kali jahitan tu. Dan bayangkan kesakitan ibu tu kena dengan jarum tu. Bagi bius/local anaesthesia pun macam tak jalan aje... tapi jahitkan jugak. Jadi menjahitlah doc agaknya lebih drpd setengah jam. Baby nak keluar tadi ambik masa 5 - 10 minit aje. Ibunya hanya pasrah, berserah diri. Lantak ko la dol apa ko nak buat. Dia dah tak kose - janji baby nya selamat. Tu jahit luka episiotomi, luka yang doc potong secara sengaja tadi tu. Jahitannya aku rasa boleh pakai aje, kemas. Ingat dah settle,si ibu tu bole pitam plak lepas habis proses beranak ni. Cucuk tangan kanan kiri die masukkan glukosa. Isteri tu dalam separa sedar bole lagi ckp dgn doc, xpe doc,saya selalu pitam kat sekolah,doc xyah risau. Doc tu senyum sikit pun x,muke serius ketat je..ni pitam bukan standard pitam biase2 kat sekolah tu kot.   Dan setakat ni, benda yg aku cerita ni adalah benda biasa yang diharungi oleh setiap ibu yg bersalin - nothing special. Eh... betul ke tarak apa-apa special? Sekarang bayangkanlah setiap anak (korang la tu adik-adik oi!) yang membaca al-kisah ini - apa yg emak korang lalui utk memberanakkan setiap daripada korang, begitulah ceritanya macam kat atas tu. Tak kesah la kau tu sapa. Orang kaya, orang miskin, minah cun, balak perasan tak keruan, pengamal MLM tak sedar diri - itulah ceritanya lebih-kurang... malah ada yang lebih teruk lagi. Malah ada yang lebih malang lagik. Tapi, memandangkan ko tengah baca cerita ni, maknanya emak ko survive memberanakkan ko la kiranya kan? Cuba bayangkan muka emak kau tu semasa kepala kau tersembul keluar kat pintu vagina tu. Cuba ingat muka mak kau kat rumah saat ini - dan cuba bayangkan muka tu tengah dalam kesakitan. Cuba bayangkan dan dengarkan jerit-tangis ibu kau semasa kau keluar ke dunia ni. Bayangkan tahi emak kau yg kena kat rambut ikal yang ko sikat setiap pagi tu. Bayangkan kesakitan yg dia alami semasa daging dan kulitnya dijahit. Dijahit kat tempat paling sensitif utk orang perempuan. Bayangkan ibu kau yg tercungap-cungap semasa kau nak keluar, bila mana kau pertama kali merasa bernafaskan oksigen atmosfera. Bayangkan tangisan gembiranya ibu kau bila pertama kali dia memangku kau ke pelukannya utk disusui. Bayangkan rasa syukurnya ibu kau pertama kali dia cium pipi kau yg berbau hanyir air ketuban. Ingat ada ibu yang kesahkan bau air ketuban ke? Ibu kau tu tak perasan pun bau tu kat anaknya. Yakinlah bahawa pada setiap ibu dalam dunia ni, anaknya itulah benda yg paling berharga. Orang lelaki sapa pun tak akan dapat merasa pengalaman ini. Harga diri anak yang baru lahir tu lebih berharga lebih daripada emas... percayalah. Jadi, pada sapa-sapa yang pernah menyombong pada ibu masing-masing, pada yang pernah meninggi suara pada ibu masing-masing, pada korang yang pernah cari alasan untuk menolak permintaan emak masing-masing... think about this please. Pada sapa-sapa yang dah lama tak call emak korang tu, tu ha masing-masing ada handphone mahal ribu-riban. At least, cuba telefon dan cakap - "mak, thank you". Kalau dia tanya kenapa... cakap, takde apa-apa, saja-saja nak cakap "thank you".Pesan aku ni - sebab aku sendiri pernah buat salah yang sama - lepas ni jangan sesekali derhaka pada mak kau. Yes, that advice includes me. Meninggi suara pun jangan. Dan kalau dia nak sesuatu, cari jalan macamana sekali pun, kotakan cepat-cepat. Whatever she ask. Takde duit, carikan duitnya (tapi, jangan la duit menyamun, merompak atau duit MLM/SP - this is YOUR MOTHER, man! Fikir jangan pakai kepala lutut beb). Kalau bukan perkara yang memerlukan duit, carikan jugak apa saja yang dia nak, kasi dia happy. She deserved more than anything you can ever provide in this world right now... but try the best you can anyway. Takde satu benda dalam dunia ni yang antara kita semua boleh lakukan, yang akan sama dengan pengorbanan dan kesakitan yang ibu kita pernah alami semasa dia melahirkan kita ke dunia ini. After all, syurga terletak di bawah tapak kaki ibu. Is that a metaphor or is that for real

1 comment:

nurul nadia nasir said...

wahhh seyes..tacing bce cter niee..ingt blk mcm mana mama lahirkan saya.Emm thnx share ni.

12 PESERTA GEGAR VAGANZA 4 2017 BERSAMA LAGU TUGASAN MINGGU PERTAMA YG AKAN BERLANGSUNG PADA 29 OKTOBER 2017

GEGAR VAGANZA MUZIM KE-4 NI MENJANJIKAN KELAINAN DENGAN MENAMPILKAN PESERTA YANG LEBIH POPULAR DARI BIDANG LAKONAN DAN PENGACARAAN...GEGAR V...